Френският министър на здравеопазването Анес Бюзен обяви, че са потвърдени три случая на зараза с новия коронавирус във Франция. Това са и първите случаи в Европа, предадоха световните агенции.

Първият потвърден случай е при пациент, приет в болница в Бордо, а другите два са в Париж, уточни министърът. Третият заразен е роднина на един от първите двама заболели от вируса .Тя увери, че властите ще направят всичко възможно, за да не се разпространи вирусът.

Според френски медии при единият от двата случая във Франция - този в Бордо - става дума за мъж, който неотдавна се е върнал във Франция от Китай, преминавайки през Нидерландия. Той е от китайски произход и е бил в Ухан по работа. Живее в Жиронд във Франция. Засега не се знае много за парижкия потвърден случай.

Досега извън континентален Китай случаи на зараза има в Южна Корея (2 случая), в САЩ (2 случая), в Япония (2 случая), в Непал (1 случай), Сингапур (1 случай), Тайван (1 случай), Тайланд (4 случая), Виетнам (2 случая), Хонконг (2 случая), Макао (2 случая), припомня Франс прес. В повечето случаи става дума за китайци от Ухан или за местни жители, които са се завърнали от пътуване в Ухан - китайския град, откъдето тръгна заразата.

Австралия също обяви първи случай на заразата на територията на контитента.

Междувременно броят на починалите от коронавируса в Китай е достигнал 41 души, съобщиха китайските власти. Броят на заразените е над 1200.

Китайските власти започнаха голяма операция по поставяне на 13 града в Хубей под карантина, за да попречат на разпространението на вируса.