Европа рискува да се сблъска с критичен недостиг на работна ръка, тъй като вариантът на коронавируса Омикрон се разпространява в целия блок, а заразените и проследените лица се изолират, пише БГНЕС като цитира "Политико".

Докато държавите налагат отново мерки за ограничаване на разпространението на инфекциите, като например задължителни маски в Париж, за да се опитат да ограничат инфекциите и да защитят болниците, те също така преразглеждат правилата за изолация в опит да се справят с рисковете от инфекции, като същевременно смекчат последиците от спирането на жизненоважни услуги и въздействието върху икономиката.

Гърция е първата страна в Европа, която обяви, че преминава към най-ниската за всички времена петдневна карантина за заразени хора, намалявайки наполовина периода от предишните 10 дни, съобщи правителството в четвъртък. Средиземноморската страна върви в крак с американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, които тази седмица също обявиха нов петдневен период на изолация за заразени безсимптомни хора.

На други места в Европа Обединеното кралство премина към седемдневен период на изолация за заразени хора точно преди Коледа. Испания и Ирландия също намалиха периодите на изолация от 10 на 7 дни, а Италия премахна карантината за близки контакти, ако лицето е ваксинирано.

Широко разпространената ваксинация помогна за намаляване на разпространението и тежестта на заболяването. Но тъй като Омикрон се оказа още по-заразен от предишните варианти, защо държавите преминават към по-кратки карантинни периоди и дали те ще бъдат достатъчни за ограничаване на четвъртата вълна?

Отговорът изглежда зависи от това дали сте ваксинирани.

Скорошно американско проучване анализира колко дълго хората с коронавирус са заразни и установява, че сред ваксинираните средното време, необходимо за изчистване на инфекцията, е 5,5 дни, докато сред неваксинираните - 7,5 дни. Проучването, което не е рецензирано, обаче разглежда инфекциозността на въпросните варианти Алфа и Делта и е проведено преди Омикрон да стане доминиращ.

При обявяването на преминаването от 10-дневна към 7-дневна карантина за заразените хора Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че този ход се основава на собствен анализ, който показва, че седемдневен период на изолация заедно с два отрицателни резултата от теста "има почти същия защитен ефект" като 10-дневен период на изолация без антигенни тестове за хора с COVID-19.

В САЩ CDC също заяви, че преминаването към петдневен период е "мотивирано от науката". Те посочиха данни, според които по-голямата част от предаването на коронавируси става през първите два дни преди появата на симптомите и до три дни след това.

Междувременно Гърция посочи предварителни данни, според които инфекцията с Омикрон може да бъде не само по-лека, но и по-краткотрайна, което позволява по-кратък карантинен период.

Какви са условията за освобождаване от карантина?

Всяка държава прилага различен подход.

Великобритания е избрала условно освобождаване от карантината на седмия ден, само ако хората имат отрицателен тест на шестия и седмия ден.

Гърция, от друга страна, следва американския Център за контрол на заболяванията и приема така нареченото правило "пет плюс пет": пет дни карантина вкъщи, последвани от пет дни носене на маска, ако симптомите са изчезнали.

Но някои учени се противопоставят на съкращаването на периодите на изолация без тестове.

"Като не се включи изискване за тестване, ще има много заразени хора сред работната сила, които ще предават вируса на останалите - това допълнително ще увеличи рисковете за общественото здраве и вероятните икономически смущения", пише в Туитър Саад Омер, директор на Йейлския институт за глобално здраве.

Междувременно някои държави като Великобритания и Италия се отказаха изцяло от карантината, като вместо това преминаха към различни изисквания за тестване и изолация само ако хората са дали положителен резултат.

Защо държавите правят това?

Тъй като броят на заразените в Европа се покачи особено през последната седмица, страните търсят инструменти, които могат да поддържат работата на болниците и основните обществени услуги, като същевременно ограничават разпространението на вируса.

Във Великобритания, която от 22 декември насам регистрира над 100 000 случая дневно, достигайки над 189 846 в петък, крайградските влакове в Лондон са отменени поради отсъствие на персонал заради COVID-19, докато болниците са подложени на огромен натиск от недостига на работна ръка и нарастващия брой пациенти с COVID-19.

В Англия на 26 декември е имало 24 632 болнични служители, които са отсъствали поради заболяване или самоизолация заради COVID-19, според данни на NHS England, публикувани в петък.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че съкратеният карантинен период се основава отчасти на необходимостта от защита на жизненоважни услуги и вериги за доставки през зимата.

В Гърция министерството на здравеопазването заяви, че при пристигането на Омикрон болниците вече са били препълнени от случаите на Делта. В момента страната е изправена пред рекорден брой случаи на заразяване, като преобладаващата разновидност на вируса е Омикрон, която е причина за повече от 60% от случаите.

Междувременно ръководителят на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ Рошел Валенски призна, че решението на агенцията да промени препоръчителния период на изолация "реално е свързано с това, което смятаме, че хората ще могат да понесат". Тя заяви пред местните медии, че през целия период на пандемията по-малко от една трета от хората са спазвали указанията за изолация.