Огромен пожар върлува в Португалия, а 1300 пожарникари се борят с избухналите в горите пламъци в Централната част на страната, съобщават световните агенции. Те полагат усилия на три фронта в района на Кащелу Бранку, на 200 км североизточно от столицата Лисабон. Ранени са осем огнеборци и един цивилен, който е откаран в болница. В борбата със стихията са се включили стотици пожарни автомобили и 20 хеликоптери и самолети.

Цивилен, който е претърпял сериозни наранявания, е бил евакуиран с хеликоптер до Лисабон. Четирима пожарникари също са били ранени, а други трима са пострадали, след като пожарната им кола се сблъска с друга. Няколко магистрали са затворени и редица села в региона са евакуирани като предпазна мярка, казват от гражданската защита.

Това е първият сериозен горски пожар в Португалия тази година. През последните години имаше няколко смъртоносни огнени стихии, като тези от 2017 г. отнеха живота на 106 души. Броят на жертвите тогава подтикна португалското правителство да вземе по-сериозни мерки за превенция и борба с пожарите, като резултатът бе, че през миналата година се размина без жертви.