Ние направихме всичко, каквото трябваше , но винаги има нюанси. Пилотът кацна аварийно, местните лекари се намесиха и биха някакъв антидот. Ситуацията не се разви в наша полза. Така агентът от руските служби Константин Кудрявцев обяснява провала на операцията по отравянето на Алексей Навални. 

На 20 август по време на полет в Русия, в района на Сибир на опозиционера Алексей Навални му прилошава и той  прояви симптоми на отравяне.  Самолетът кацна аварийно в Омск и Навални остана в руска болница две денонощия, преди да бъде отведен за лечение в Германия, където се намира и до днес. Заключения на различни лаборатории посочиха, че той е бил отровен с нервно-паралитичното вещество Новичок, което и по-рано е било използвано от руските служби. Президентът Владимир Путин и руските служби категорично отричат да имат нещо общо с отравянето. Преди няколко дни бе публикуване разследване на няколко световни медии, което показва, че 8 служители на Института по криминалистика към Федералната служба за сигурност са свързани с отравянето с вещество от групата "Новичок" на руския опозиционер. Разследването е на мериканската телевизия Си Ен Ен, германското сп. "Шпигел", испанския в. "Ел паис" и разследващите издания от Русия и Великобритания, The Insider и Bellingcat.

Кремъл отрече да има нещо общо с опита за убийство на опозиционера. Руският президент Владимир Путин заяви, че "Навални не е толкова важен, за дабъде отровен".

Продължението на разследването проведено, лично от Навални, обаче хвърля нова светлина върху случилото се в Сибир. Той се обаждапо телефона на един от 8-те членове на екипа, който е в къщи с коронавирус и не може да ползва секретна линия. Навални се представя за секретар на Николай Патрушев и иска информация за проведената операция, тъй като му е поръчано да изготви доклад. Кудрявцев охотно обяснява къде са били пробойните в операцията и как точно е бил отровен Навални. Оказва се, че отровата е била сложена в бельото му и след обличане , прониква в кожата му. 

Спасява го бързата реакция на пилота ,който каца аварийно в Омск и намесатаналекарите , които му бият инжекция с атропин. 

В разговора Кудрявцев разказва как след началото на разследването , членове на екипа севръщат обратно , зада заличат следите и почистват всички дрехи на Навални, които са иззети от криминалистите. 

Навални обвинява руския президент Владимир Путин, че е поръчал нападението. "Доказателствата, представени от нас, са толкова убедителни, че дори човекът, който е поръчал престъплението - президентът Путин - не можа да го отрече и всъщност потвърди, че великолепната осмица, която ме следи почти 4 години, са служители на ФСБ", написа Навални на 21 декември.

Видеото с разговора с агента, качено днес в канала на Навални, вече е гледано от близо 8 милиона души. По време на разговора, заедно с навални е българският журналист Христо Грозев, който също е един от авторитена разследването.