Броят на украинците, прогонени от родината си заради руското нашествие, надхвърли днес 3 300 000 души, съобщиха от Върховния комисариат за бежанците. Броят на вътрешно разселените лица - бежанците, които още не са напуснали Украйна, не е точно установен, но според ООН е поне 6 500 000. Това съобщи АФП, предаде БНР.

Екипи на Световната програма по прехраната се опитват да достигнат повече от 3 000 000 украинци, нуждаещи се от хуманитарна помощ в зоните на бойните действия. 

Най-труднодостъпни са големите градове на изток - Мариупол, Харков и Суми, каза за Франс прес координаторът Якоб Керн.

Около 6 600 души са били евакуирани днес през така наречените хуманитарни коридори от украинските градове в районите на руската офанзива. Това е с 2 500 по-малко в сравнение с вчера, показват данните на украинската президентска администрация.
Над 4 000 от хората, изведени в безопасност днес, са жители на Мариупол. Вчера руските войски проникнаха до центъра на града на Азовско море, но все още не могат да установят пълен контрол.
По-рано вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи за успешни евакуации днес от района на столицата Киев, както и от онези части на Луганска област, които остават под украински контрол.