При вчерашните безредици с полицията в Барселона пострадаха над 10 души. Демонстранти на летището в града влязоха в сблъсъци с полицията, след като Върховният съд на Испания обяви присъдите на каталунските лидери за опита за референдум за независимост през 2017 г. Привърженици на независимостта на Каталуния излязоха на протест, който продължи през целия ден, а в един момент голяма част от демонстранти се насочиха към международното летище "Ел Прат". Заради недоволството бе блокиран Терминал-1 на летището, а 67 полета бяха отменени.
 
Вижте атмосфера на част от сблъсъците в различни части в Барселона, както и на самото летище "Ел Прат":
 

От МВнР съветват българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят тази автономна област, да планират придвижването си внимателно, като предвидят сериозен времеви толеранс за достигане на целта на пътуването си, особено до международното летище “Ел Прат” в Барселона. Министерството препоръчва на българските граждани да избягват протестите и големите струпвания на хора, както и да спазват указанията на местните сили за сигурност – полиция, Гражданска гвардия, Mossos d’Esquadra, Guardia Urbana de Barcelona и т.н.

Посолството на България в Мадрид, както и Генералното ни консулство в Барселона следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.