Мощен взрив избухна в центъра на Донецк, съобщава РИА Новости. Взривът е бил на няколко десетки метра от сградата на правителството на самообявилата се т.нар. Донецка народна република (ДНР).

От Народната милиция на ДНР съобщават, че е бил взривен автомобил на паркинг близо до сградата на правителството в центъра на Донецк. В момента на мястото на взрива се вижда огън. Близките сгради не са пострадали, но взривът е бил чут в целия град.

Източници на изданието "Украинска правда" потвърдиха, че става дума за взрив на автомобил на паркинга до правителствената сграда, която не била пострадала. Към момента няма информация за жертви.

По непотвърдена информация са се чули и взривове югозападно от града. Подобни събития могат да станат повод за избухване на бойни действия, ако Москва реши, че е заплашена сигурността на рускоезичните граждани в Украйна.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която е във война с властите в Киев, Денис Пушилин обяви евакуация на цивилни към съседна Русия. Той обвини Киев, че се готви за нахлуване след ескалацията на сблъсъците по линията на съприкосновение, предаде Франс прес.

"Днес е организирано масово и централизирадирно транспортиране на част от населението към съседна Русия, на първо място жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани", каза Пушилин във видеообръщение, публикувано в акаунта му в Телеграм. "Украинският президент Володимир Зеленски много скоро ще даде заповед за настъпление и ще активира план за нахлуване в Донецка и Луганска народни републики", каза ръководителят на самопровъзгласилата се република. След като съобщи новината вой на сирени за тревога отекна в Донецк, съобщи очевидец за Ройтерс.

Междувременно лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република, втория сепаратистки район в Източна Украйна, Леонид Пасечник обяви също евакуация на населението. Извозването с автобуси на жители на самопровъзгласената Донецка народна република ще започне днес в 20 ч. местно време (17 ч. по Гринуич), съобщи агенция Интерфакс, цитирайки собствен източник. САЩ и Великобритания обвиниха Москва, че иска да създаде претекст на територията, контролирана от сепаратистите, за нахлуване в Украйна, по чиито граници са струпани близо 150 000 руски войници.

 „Русия ще се опита да ни обвини за ескалацията на напрежението“, заяви също и украинският външен министър Дмитро Кулеба по време на разговор със своя британски колега. По думите му Украйна трябва да е готова за всякакъв сценарий.