Британският премиер Тереза Мей заяви, че се готви да направи "смело предложение" на депутатите в последен опит да ги накара да подкрепят споразумението за Брекзит.

Мей каза, че когато в началото на следващия месец предстои да внесе законопроекта за напускане пред парламента, той ще дойде с нов пакет от мерки, за който се надява, че ще бъдат подкрепени от мнозинството, информира БГНЕС. 

 

"Все още вярвам, че в парламента има мнозинство, което да бъде спечелено, за да напуснем със споразумение", заяви Май пред вестник "Сънди таймс".

Депутатите три пъти отхвърлиха сделката, която бе сключена с Брюксел, принуждавайки дата за напускане да бъде отложена от 29 март за 12 април, а след това отново за 31 октомври.

 

В четвъртък Мей се съгласи да определи график за напускането си след гласуването през седмицата, започваща на 3 юни, независимо дали депутатите ще подкрепят споразумението й в четвъртия пореден опит.

 

Смята се, че тя ще задейства конкурс за лидерското място на нейната управляваща Консервативна партия, след като законопроектът или падне или премине всичките етапи в парламента.

"Когато законопроектът за оттегляне бъде представен пред парламентаристите, той ще представлява ново, смело предложение за депутатите в Камарата на общините, с подобрен пакет от мерки, които според мен могат да спечелят нова подкрепа," казва тя за вестника.

 

"Какъвто и да е резултатът от гласуването, аз няма просто да помоля депутатите да помислят отново. Вместо това ще ги помоля да погледнат на нова и подобрена сделка с нов чифт очи - и да я подкрепят."

 

Очаква се законопроектът да включва нови мерки за защита на правата на работниците, бъдещи митнически споразумения с ЕС, споразумения относно използването на технологии, за да се избегне необходимостта от граничен контрол между Обединеното кралство и Република Ирландия, държава-членка на ЕС и единственият съсед на Великобритания, с който има сухоземна граница.