Маршрут за евакуация от украинския град Мариупол е бил миниран, съобщи днес Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), след провала на опитите за извеждане на цивилни от обсадения югоизточен пристанищен град, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Киев и Москва си разменят обвинения за нарушаване на условията за евакуация.

Доминик Стилхарт, директор на операциите на МКЧК, каза пред Би Би Си, говорейки за хуманитарните коридори, че "проблемът или предизвикателството е да бъдат накарани двете страни да постигнат споразумение, което да е "конкретно, ефективно и ясно". Стилхарт каза, че от дни се водят разговори и с двете страни, за да бъдат накарани да сключат достатъчно ясно споразумение, което след това да може да бъде приложено. Той подчерта, че проблемите продължават, например във връзка с маршрутите. Служителят на МКЧК даде пример с екип на организацията в Мариупол, който вчера е бил готов да действа, независимо че не е било напълно ясно какво включва споразумението. Но щом стигнали до първия контролен пост, хуманитарните работници разбрали, че маршрутът всъщност е миниран. Именно затова е толкова важно двете страни да имат ясно споразумение, за да можем след това да бъде улеснена работата на терен, добави Стилхарт.

Руската армия обяви днес отварянето на няколко хуманитарни коридора и прекратяване на огъня по места с оглед евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят тежки боеве. Населението на Волноваха и Мариупол не може да се възползва от организираните от Русия хуманитарни коридори, защото националистически батальони възпрепятстват това, заяви днес зам.-началникът на управлението на народната милиция в т.нар. Донецка народна република Едуард Басурин, предаде ТАСС.