Австрийският канцлер Себастиан Курц загуби вота на недоверие в парламента, предизвикан от корупционния скандал с неговия съюзник във властта и досегашен крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Предложението, внесено от Социалдемократическата партия (СДП), бе подкрепено от доскорошния коалиционен партньор на Курц – "Партията на свободата на Австрия. АНП и НЕОС гласуваха срещу него. 

Така за първи в историята на Втората австрийска република управляващи правителство не преодоля вот за недоверие. От 1945 година досега са направени 185 опита за сваляне на кабинета и те винаги са били неуспешни.  

Предстои австрийският президент Александър Ван дер Белен да назначи преходен канцлер, който ще ръководи политиката на Виена до националните избори през есента. 

По ирония на съдбата партията на Курц OMV спечели убедително с 34.5% евровота и ще вземе 7 места в европарламента, което означава, че ще прибави още две в сравнение с 2014 г.

По-рано и премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви извънредни избори в страната, но заради поражението на европейските избори.