Опозиционни фигури в Русия зададоха въпроса за това, как изненадващият избор на президента Владимир Путин за нов премиер е придобил имоти на стойност милиони долари, пише "Гардиън", цитиран от news.bg.

Междувременно приближени на руския държавен глава се втурнаха да подкрепят Михаил Мишустин, бившият началник на руската данъчна служба, който обяви, че е бил шокиран и не е спал цяла нощ, след като вчера Путин го определи за заместник на подалия оставка премиер Дмитрий Медведев.

Поддръжници приветстваха качествата на Мишустин като технократ и "самонаправил се човек". Мишустин беше потвърден на поста от руския парламент по-рано днес и е първият нов премиер на страната от 2012 г.

Назначаването на Мишустин е част от всеобхватна реорганизация на руското правителство, която ще помогне на Путин да запази властта след очакваното му излизане от президентството през 2024 г. Според анализатори Мишустин може да играе роля на "служебен премиер", но е малко вероятно да бъде дългосрочен наследник на Путин.

Противниците на Путин започнаха да копаят в миналото на Мишустин. Малко след номинирането му, разследващият сайт Proekt съобщи, че държавните регистри за собствеността са започнали да крият името на Мишустин във връзка с къща в модното предградие на Москва "Рубльовка", както и апартамент в центъра на Москва. Proekt оцени стойността на имотите на близо 10 млн. долара. Руското правителството вече е посочено като собственик на имотите, което е обичайно имоти, обозначени като секретни.

Изследователи, работещи за Алексей Навални, който е най-отявленият политически противник на Путин и разследващ корупцията по високите етажи на властта в Русия, отбелязаха, че съпругата на Мишустин е спечелила близо 790 млн. рубли (близо 13 млн. долара) през последните девет години. Малко се знае за бизнеса ѝ и няма компании на нейно име, уточнява разследващата група.

"Мишустин е "слуга на народа" в продължение на 20 от последните 22 години", написа Навални в разследването, допълвайки: "Тъй че защо той е толкова богат?"

Корупционни скандали преследваха Медведев през последните години, което помогна да предизвика протести на млади московчани през 2017 г., а Кремъл се надява, че миналото на Мишустин като технократ ще го предпази от подобни атаки. Строги закони ограничават официалните приходи на руските държавни служители, но по-малко за техните семейства.

Мишустин е бил ръководител на Руската инвестиционна компания UFG между 2008 и 2010 г., а също и ръководител на организация с нестопанска цел в началото на 1990-те години. Той за първи път се присъединява към данъчната служба на Русия през 1998 г. и беше назначен за началник на службата през 2010 г.

Приближени на Путин, включително онези, смятани за негови потенциални наследници, също подкрепиха Мишустин. Той "знае как да балансира интереса както на бизнеса, така и на държавата", коментира Алексей Кудрин, който е бивш финансов министър, разглеждан като либерален съюзник на Путин.

"Училището на живота беше трудно за този човек и той е способен на големи задачи", изтъква Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, като добави, че Мишустин бил "самонаправил се човек".

Държавната дума одобри новия премиер на РусияНикой не гласува против Михаил Мишустин

Правителството на Русия подаде оставкаПутин благодари на Медведев за свършената работа