Две оставки паднаха в корупционния скандал, който тресе Австрия. Йохан Гуденус, един от най-приближените съратници на вицеканцлера Хайс-Кристиан Щрахе и инициатор на срещата на испанския остров Ибиса, която се оказа фатална за двамата политици от Австрийската партия на свободата, също се оттегли като шеф на парламентарния клуб на партията. Той върна своя депутатски мандат и напусна всички партийни постове. Направи го чрез официално съобщение, разпространено за печата.

По-рано днес австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиян Щрахе от крайнодясната Партия на свободата съобщи, че подава оставка и ще бъде сменен от транспортния министър Норберт Хофер след като злепоставящо го видео бе публикувано от германски медии, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик. Той бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

Щрахе заяви, че е предложил оставката си на канцлера Себастиан Курц, за да предотврати рухването на управляващата коалиция между консервативната Народна партия на Курц и Партията на свободата. Макар да настоява, че не е нарушил никакви закони, Щрахе признава, че е замесен в "изключително конфузна, пиянска афера".

Видеозаписът бе публикуван в петък от списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг". Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.