Скиор, престоял цели 5 часа затрупан от лавина, е бил спасен и е без сериозни наранявания. Инцидентът е станал навръх Коледа на около 80 км от Залцбург, а спасителите определят случката като коледно чудо. 26-годишният скиор се спускал по източния склон на планината Плечницинкен, но снегът под ските му поддал и той изчезнал под тонове сняг. Спътникът му опитал да го намери по мобилния телефон, но напразно, след което се обадил на спасителните екипи.

Спасители, кучета и полицаи от близкото село Грьобминг претърсвали района над 2 часа, преди да установят местонахождението на скиора. За щастие мъжът бил оборудван със специален предавател в случай на лавини, който изпраща сигнали, и спасителите успели да го измъкнат. Скиорът бил покрит от близо 5 метра сняг, но оцелял, благодарение на това, че над лицето му се образувал въздушен джоб под снежното одеяло, и можел да диша. Бил закаран в болница в Шладминг, където се установило, че освен хипотермията, нямал сериозни наранявания.

По принцип затрупаните от лавина имат кислород за около 15 минути и случаи на оцеляване като този са имключително редки, коментират специалистите.