Рискът от устойчиво предаване на вируса "Covid-19" в ЕС, европейската икономическа зона и Великобритания през следващите няколко седмици е от умерен до висок, като се очаква повече страни да оповестят за увеличаване на случаите на заразяване, съобщава на сайта си Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, предаде БТА.

Тази преценка е базирана върху няколко фактора:

- увеличен е броят на страните в Европа и света, в които са регистрирани случаи на заразяване с новия коронавирус, и са налице случаи на "изнасянето" му с последвалото му предаване в незаразени райони. Взетите досега мерки за контрол успяха единствено да забавят, но не и да спрат разпространението му.

- случаите с леки симптоми са многобройни и могат да предадат заразата. Невинаги се държи сметка за потенциала им да заразяват. Някои хора с леки симптоми на заразяване търсят лекарска помощ, като по този начин заразяват медицински работници.

- в по-рано незаразени райони са регистрирани случаи на заразяване, при които не е имало пътуване до страни или райони, в които има огнища на заразата.

В случай на по-нататъшно разпространение на заразата сегашните мерки срещу нея може вече да не са ефикасни. Ако това се случи, ще трябва да се подготвим за стратегия за смекчаване на последствията, която включва координирани усилия, за да се защити здравето на жителите на ЕС и Великобритания, като се намали бремето върху системите за здравеопазване и се защити населението, за което има риск от заразяване.