Кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс Виталий Кличко пусна силно послание в социалните мрежи, след като днес Русия започна война в Украйна. 

"Няма демокрация без демократи"

Пиша Ви от Киев, столицата на страна във война, държава, която атакуват и нахлуват от всички страни. Не е "войната на Украйна", а войната на Путин. Зад мъглата от последните няколко седмици бяха скрити щателни приготовления, за да се задейства план, който се изготвяше от месеци. Без повече мъгла и фалшиви дипломатически декларации. Сега руският президент използва военна реторика в най-чистата болшевишка традиция и пренаписва историята, за да оправдае преразделянето на границите. Той ясно дава да се разбере, че иска да унищожи украинската държава и суверенитета на нейния народ. Думите се следват от ракети и танкове. Разрухата и смъртта идват върху нас. Това е, кръвта ще се смеси със сълзи.

Трябва да се изправим пред реалността и да имаме смелостта да направим изводите за нашето бъдеще и това на нашите деца. Това е грубо нарушение на международното право. Ако слушате внимателно, тази война говори и за Европа.

Путин иска да постави под въпрос геополитическия баланс в цяла Европа. Той мечтае да бъде защитник на славянските народи, където и да живеят, и иска да възстанови паднала империя, чиято кончина никога не е приел. Той гледа нашия континент през изкривени очила, очилата на фантатизирано славно минало. И все пак тази мегаломания има много реални последици. Европейският начин на живот е под заплаха, свободата на народите да вземат собствени решения е под заплаха, както и демокрацията.