Китайски лекари, експерти в борбата с вируса, пристигнаха късно снощи в Рим. Деветте лекари от екипа, сформиран от Националната здравна комисия на Китай и Обществото на Червения кръст, пристигнаха в Италия, за да помогнат на страната в борбата срещу коронавируса, благодарение на опита си, придобит в Ухан.

Екипът от девет китайски лекари, експерти в борбата срещу новия коронавирус, пристигна заедно с 31 тона здравни медикаменти, пише Fakti.bg.

Според лидера на екипа, медицинските доставки идват от няколко китайски града и включват и някои билкови лекарства, като капсулата Lianhuaqingwen, която „се е доказала като ефективна при лечението на Covid-19. Други страни започват да проучват ефективността на лечението с традиционни китайски лекарства“, каза Сун Шуопенг.

Министърът на външните работи на Италия Луиджи ди Майо написа при пристигането на медицинския екип на живо на страницата си във фейсбук: "Не сме сами. Не можем да се прегърнем един друг, но ще се усмихнем отново. Италия е страна, в която егоизмът не печели, където има много хора работещи за други“.

Междувременно, спешно строят болница в Милано по подобие на тези в Ухан, Китай, за да се справи с епидемията от коронавирус, съобщиха италианските медии. В Китай вече видяхме подобни мерки за спешно построяване на медицинско заведение - специално за нуждите на болните от коронавирус.

До шест дни може да бъде реализирана болница с 600 легла в празните павилиони на Панаира на Милано, каза пред италианските медии областният съветник на Ломбардия Джулио Галера.

Леглата ще бъдат предназначени за отделение за интензивна терапия. Болницата обаче има нужда от респиратори и персонал и затова областният съвет чака до часове отговора на Гражданска защита. Болничната структура ще бъде съставена от контейнери, оборудвани с легла и медицинска апаратура.

Вече е набран персонал от 100 души, включващ специализанти, току-що дипломирани лекари, санитари, но се очакват и медицински подкрепления от други области на Италия. Болниците в богатата северна област, най-силно пострадала от епидемията, преливат от болни. В град Бреша, който също е много засегнат, също се работи по откриването на полева болница.