В Европа има 454 вида дървета, които са уникални за този континент и 58% от тях може да изчезнат, заяви днес екологичната организация "Международният съюз за опазване на природата" (IUCN). Особено застрашени са кестените. Тези цифри са резултат от най-новото изследване за биоразнообразието в Европа. Организацията, която ръководи Червената книга от 1939 г., отбелязва, че 15% от тези видове са буквално на „крачка” от изчезване, предаде БГНЕС.

Особено застрашени са кестените и около 200 вида кестенови дървета - броят им в Европа бързо намалява.

Основният фактор за намаляване на популацията на тези видове е човешката дейност, включително растежа на градовете и обезлесяването, смята директорът на европейския офис на организацията "Червена книга на IUCN" Люк Барс.

"Това проучване показва критичната ситуация на много видове дървета, за които често просто не се мисли. Но те представляват основата на европейската екосистема и правят нашата планета здрава", добави Люк Бас.

"Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета в цялото си разнообразие са източник на храна и място за живот на безброй видове животни, като птици и катерици. Те също играят ключова роля за икономиката", коментира ръководителят на звеното за „Червена книга на IUCN” Крейг Хилтън-Тейлър.