Съпругата на бившият украински президент Виктор Юшченко - Катерина говори за войната в Украйна пред Нова телевизия. Юшченко беше президент на Украйна от 2004 до 2010, а още по време на президентската кампания през 2004г. беше направен опит да бъде убит, след като беше отровен с диоксин. 

"Сърцата ни са разбити, а това, което се случва е геноцид. Путин очакваше за три дни да ни завземе, а вече почти три седмици не е завзел нито един от големите ни градове. През 2004-а година съпругът ми водеше кампания да погледнем към Запада и да бъдем свободни. В началото когато Виктор Юшченко каза, че ще бъде президент много хора му казаха, че няма как това да стане. Това беше директна заплаха, а след това се опитаха и да го убият. Отровата беше вид диоксин, който се произвежда само от военните кръгове в Русия. Повечето заговорници избягаха в Русия още в първите няколко дни след опита за убийството му", каза съпругата на Виктор Юшченко. 

"Войната не започна сега, тя започна още през 2014-а година. Украйна се бори за независимостта си от векове. През 2014-а година ние изненада реакцията на Запада. Очаквахме тази война, но не очаквахме да бъдем изоставени. Путин няма да спре докато не бъде спрян. Той не възприема сериозно преговорите. Трябва да защитим въздушното си пространство. Трябват ни повече санкции срещу Русия. Трябва да спре търгуването на нефт, газ и стокообмена. В тези времена подкрепяме президента ни. Често се критикуваме, но когато ни нападнат сме единни. Съпругът ми разговаряше преди войната с президента Зеленски, но сега няма как да стане той да говори. Няма възможни компромиси. Русия трябва да върне всичко и да плащат репарации. Не трябва да има никакви отстъпки спрямо Путин. За хората, които подкрепят Путин ще кажа, че подкрепят военен престъпник", заяви Катерина Юшченко.