Италия забранява пътувания между регионите от 21 декември до 6 януари, като част от по-строгите ограничения заради Covid кризата. Ще бъде активен също полицейски час от 22:00 до 05:00ч.

Мерките регламентират ресторанти да отворят в някои региони до 18:00, но в други части на страната е разрешена само доставка на храна. За любители на зимните спортове ски пистите ще работят до 7 януари, предаде BBC.

Припомняме, че Италия обяви най-високата си смъртност от началото на пандемията от Covid – за едно денонощие битката с болестта загубиха 993 души. Повече от 58 000 души са починали от Covid-19 в страната.

"Не можем да свалим защитния гард точно сега. Трябва да елиминираме риска от трета вълна, която може да е факт през януари. Ако това се случи, тя ще бъде не по-малко сериозна от първата и втората", каза премиерът Джузепе Конте на пресконференция.

Изключения ще се направят за пътувания по работа, медицински причини или спешни случаи. Наред с регионалните забрани за пътуване, хората няма да имат право да напускат родните си градове на Коледа и Нова година.

Новите ограничения бяха критикувани в съвместно изявление от регионалните власти. Те твърдят, че мерките не са били консултирани от централното правителство.

"Липсата на дискусия направи невъзможно балансирането на ограниченията с нуждите на семействата", се казва в тяхно изявлението.

Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана, областта- първенец в статистиките на регистрирани случай на инфекцията, нарече новите правила "луди".