Испанският конгрес гласува официално да удължи извънредното положение до 24 май. Гласовете за удължаването са 178, срещу 75 и 97 въздържали се.

Това е четвъртото по ред удължаване на извънредното положение в страната, което първо започна на 14 март.

Коалиционното (PSOE – Podemos) правителство на премиера Педро Санчес гласува с подкрепата на партията Сиудаданос (Cs) и Баската националистическа партия (EAJ-PNV). Дясната Народна партия (ПП) се въздържа при гласуването. Каталунските партии за независимост и крайно дясната партия Vox гласуваха против.

Заключването ще продължи до 24 май, докато Испания също продължава с „четирифазен план за деескалация“ за постепенно премахване на ограниченията за блокиране, в зависимост от напредъка на всеки регион. 

"Няма абсолютно правилни решения, но отмяната на извънредното положение сега би било абсолютна грешка. Всички права остават непокътнати, нито една свобода не е нарушена. Само две от тях са ограничени - свободата на движение с цел осигуряване на общественото здраве и спасяване на животи“, беше категоричен премиерът Санчес.

По официални данни заразените с COVID-19 в Испания са 253 хил., а смъртните случаи са близо 26 хил.

Българка във Валядолид: Колкото повече стоим в неизвестност, толкова повече отчаяние имаВсе още не му се вижда края, споделя в интервю за Trafficnews 24-годишната Кристина Начева, която живее от 14 години в Испания