Всяка година около 250 000 германци напускат родината си, сочи статистиката на германското правителство. Сложно е да се проследи накъде се насочва всеки от тях, но Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) редовно проверява данните за миграцията и публикува събраната информация. "Дойче веле" представя кои са петте страни, в които се заселват най-много германски емигранти:

Швейцария оглавява класацията

От тази статистика става ясно, че най-предпочитана от германците е съседна Швейцария. Което не и никак учудващо: страната е съвсем наблизо, в нея се говори и немски, заплатите са почти два пъти по-високи, отколкото в Германия, а данъците са значително по-ниски. Към момента в Швейцария живеят над 450 000 граждани на Германия, предимно в района на немскоезичния Цюрих.

Австрия е на второ място по популярност

Още една съседна държава е много популярна сред германците - Австрия. Там също се говори немски език, а освен това Австрия, за разлика от Швейцария, членува в Европейския съюз, от което следва, че преселването и намирането на работа в тази страна е максимално улеснено. Към момента около 200 000 германци са избрали да живеят в Австрия.

В Англия хлябът е лош, но бирата е отлична

Във Великобритания живеят около 150 000 граждани на Федералната република, много от които - в столицата Лондон. Германците не са във възторг от британския "small talk", не им харесва и хлябът във Великобритания. Но за сметка на това високо ценят английската бира. Впрочем, отношението на германците към Великобритания напоследък силно се промени - Брекзит вече оказва влияние върху миграционните настроения.

С какво е привлекателна Нидерландия

Непринудената атмосфера и изгодните икономически условия - с това привлича германците Нидерландия. Освен това страната е близо до Германия, а езикът ѝ лесно се научава. Привлекателни са и местните университети - много германски студенти избират да следват в съседна Нидерландия.

В Испания - заради морето и слънцето

Топлина и слънце: Испания привлича германците като магнит. Там климатът е по-добър, животът е по-евтин, а храната - по-вкусна. Година след година хиляди германци прекарват отпуските си на Майорка, след което немалка част от тях решават окончателно да се преселят там. В повечето случаи обаче това се случва чак в пенсионна възраст, тъй като намирането на работа в Испания си остава сложно начинание.

Dnevnik.bg