Хората подценяват гнева на по-младото поколение на фона на изменящия се климат, обяви шведският активист Грета Тунберг, цитирана от "Ройтерс". Хората подценяват силата на гневните деца, каза тя пред журналисти и поддръжници. Те са гневни и фрустрирани, допълни Тунберг.

16-годишната активистка говори след пристигането си на пристанище в Лисабон, след като прекоси Атлантическия океан с катамаран за повече от 2 седмици. В португалската столица я посрещнаха 150 нейни поддръжници. Тунберг разкри, че ще прекара няколко дни в Лисабон преди да посети Мадрид, където се провежда международна среща за климата. Тя ще работи да се гарантира, че на конференцията ще бъдат чути "гласовете на бъдещите поколения", пише news.bg.

Тунберг се придвижи от Ню Йорк до Лисабон по вода, тъй като отказва да пътува със самолет. В Португалия тя ще се срещне с местни природозащитници. Пристигането й в Португалия съвпада с новия доклад на Световната метеорологична организация, в който се предупреждава, че през последното десетилетие са отчетени най-високите температури.