Летните бури, на които ставаме сведетели през ден, не подминаха и германците. Силни ветрове, градушка колкото топка за тенис и проливни дъждове удариха Южна Германия тази нощ. Пострадали са домове и дворове, дървета са изкоренени, унищожена е реколта.

Всъщност метеоролози още преди няколко дни предупредиха, че това е най-опасната седмица за тази година и се очакват страшни бури и дори торнадо. В Бавария нап ример ветровете през изминалата нощ са достигнали до 120 километра в час. Градушката пък, която бомбардира района, е била с диаметър 6 сантиметра.

Стотици спасителни акции са били извършени от полицията, пожарната и спешните медици. Само в Мюнхен те са се отзовали на 550 сигнала.

Много къщи са повредени от градушката, има счупени прозорци, отнесени са покриви. Горите също са пострадали сериозно. Движението по магистрала А 96 е било почти парализирано. Железопътния трафик също бе прекратен за часове заради паднали дървета върху релсите. Това обърка трафика в цялата страна.

Между 30 и 50 литра на час са се излели, съобщи германската метеорологична служба. Бури наводниха и части от Източна Германия. Град Кемниц е бил непроходим заради проливния дъжд и наводнените улици. Бранденбург и Саксония-Анхалт също пострадаха от бурите. Метеоролозите предупредиха, че се очакват още бури и дори има готовност за торнадо на различни места в страната.