Френският президент Еманюел Макрон ще обяви нови по-строги мерки в сряда вечерта. Твърди се, че ще наложи нова национална блокировка на страната, тъй като в момента държавата посреща втора силна вълна от инфекции на Covid-19, за която здравни ръководители казват, че е "извън контрол".

Макрон ще обяви следващия ход на правителството за борба с втората вълна на вируса по време на телевизионно обръщение към нацията в сряда вечерта. Във вторник президентът се срещна с висши министри на правителството, за да обсъдят предстоящите мерки. Премиерът Жан Кастекс пък проведе среща със синдикални лидери и ръководители на опозиционните партии, за да обясни, че сега са необходими по-строги мерки за контрол на разпространението на вируса.

Полицейският час вече е факт в големите градове, две трети от населението на франция попада под тази мярка. Съобщава се, че премиерът е казал на синдикалните лидери, че комендантският час не е достатъчен, за да контролира нарастването на инфекциите, които в неделя постигнаха нов рекорд от над 52 000 случая.

„Огнището е извън контрол“, каза специалистът по инфекциозни болести Жил Пиалу от болницата в Тенон в Париж.

Тази седмица във Франция се разпространява спекулация, че правителството ще обяви национално блокиране, независимо от горещи точки като Париж или Лион. Спотед същата тази информация е възможно национално заключване през уикендите и по-строги комендантски часове, започващи от 19:00.

В момента Франция чака речта на френския президент, в която той ще обяви новите мерки за справяне със ситуацията.

Широко разпространените доклади във вторник вечерта обаче предполагат, че Макрон и правителството подкрепят налагането на четириседмично национално заключване от полунощ в четвъртък, но основните училища и обществените служби да останат отворени. Баровете и ресторантите обаче ще трябва да се затворят напълно. В докладите се казва също, че средните училища също ще бъдат затворени. Все още не е ясно дали на всички магазини ще бъдат отворени или само на тези, които продават основни стоки, каквато беше практиката от пролетта.

Мерките, въведени досега, като задължителни маски за лице на работните места и на открито в повечето градове, затварянето на барове и нощния комендантски час не успяха да спрат втората вълна, която силно удари цяла Европа.

За съжаление, Франция счупи антирекордите само през последните седмици. „Знаехме, че ще има втора вълна, но бяхме шокирани от бруталността на случилото се през последните 10 до 15 дни“, заяви Жан-Франсоа Делфрайси, председател на Научния съвет, създаден да съветва политиците при взимане на решения, свързани с опазване здравето и живота на френското население от Covid-19.