Франция е поредната държава, която прие нови, по-строги мерки, в опит да ограничи разпространението на новия вариант на COVID-19, съобщава БНТ.

Ограничават се събиранията, но не е въведен вечерен час за Нова година. Маските остават задължителни, като ще се следи по-строго за спазването на предписанието. Нощните заведения остават затворени, кафенета и ресторанти могат да обслужват само клиенти на маса.

Новите ограничения влизат в сила от 3 януари. Опасенията на здравните власти са от "мегавълна" от нови случаи, защото последните данни показват, че на всеки два дни броят новозаразени се удвоява.

"Приехме допълнителни мерки, които влизат в сила следващия понеделник и ще важат следващите три седмици. За да забавим Омикрон, големите събирания се ограничават. На закрито - максимум до 2000 души, на открито - 5000. В допълнение, правилата за носене на маска, които вече се прилагат, вече ще се следят по-строго", заяви френският премиер Жан Кастекс.

Нови мерки срещу Омикрон влизат от началото на следващата година в Гърция. От вчера нови правила действат и в Германия, където частните събирания са ограничени до 10 души, при това ако те са ваксинирани.

Отвъд Океана - американските здравни власти намалиха наполовина времето на изолация на заразените с COVID-19, ако те са без симптоми. То вече ще бъде 5, вместо досегашните 10 дни.

САЩ също бележат скок в броя заразени с Омикрон. Пробивите при ваксинирани и хора с подсилваща доза се увеличават, но те прекарват вируса много леко.