Европейската комисия иска границите на Европейския съюз и Шенгенското пространство да останат затворени за още 30 дни до средата на юни. Това бе съобщено тази вечер, след като ЕК подкрепи тази мярка като част от стратегията за ограничаване на разпространението на коронавирус. Счита се, че така няма да бъде привнесена инфекция отвън, но здравният аспект е в сериозен сблъсък с последствията от тази мярка - сериозно увреждане на търговията и туризма.

ЕС реши в средата на март да затвори външните си граници за всякакви пътувания в рамките на Европа, но в голяма степен това се оказа неуспен опита за предотвратяване на затварянето на държавните граници на всяка от 27-те държави-членки.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че тази седмица Европа ще трябва да се „върне към бъдещето“ на отворени граници, след като пандемията е под контрол.

Но засега поне 17 от 26-те държави от Шенгенската зона имат различни ограничения за пътуване. Шенгенската зона обединява повечето страни от ЕС, както и Норвегия, Исландия и други.

„Ограниченията върху свободното движение и контрол на вътрешните граници ще трябва да бъдат премахнати постепенно, преди да можем да премахнем ограниченията по външните граници и да гарантираме достъп до ЕС за пребиваващи извън ЕС за несъществени пътувания“, казва Йохансон в изявление в петък.