Цял квартал ще бъде евакуиран заради огромния пожар, който се разрази на катедралата Нотр Дам в Париж и който продължава с пълна сила, съобщава Le Figaro. Стихията избухна около 19 часа местно време, като се предполага, че причината е свързана с ремонтните дейности.

Парижаните плачат, пожарът е облетен от хеликоптер и дрон, пожарникарите са се приближили максимално до кулата, спасяват се и произведенията на изкуството.

Съболезнования изказаха и Мелания Тръмп, и кмета на Лондон. На място са президентът и премиерът.  Тъжен съм да видя горяща тази част от нас, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон. 

Нямам достатъчно силни думи да изразя болката, която изпитвам, като гледам Нотре Дам в пламъци, заяви кметът на Париж Анн Идалго. От ЮНЕСКО заявиха, че институцията ще застане на страната на Франция, за да се запази и възстанови катедралата.

Ето как се срути кулата на горящата катедрала Нотр Дам в ПарижПрокуратурата започва разследване, следователите обаче третират случая като инцидент

Според пожарникарите пожарът е изключително труден за овладяване. Трезорът на катедралата засега е непокътнат.

Картина НА ЖИВО тук:

Огнен ад в Париж! Гори катедралата Нотр Дам НА ЖИВОПредполага се, че причината за пожара е свързана с ремонтни дейности

Половината катедрала е в пламъци, положението е тревожноДоналд Тръмп излезе с предложение как да се потуши огромния пожар, обхванал монумента Нотр Дам в Париж