„ЕС не изпълни своята част от споразумението и до днес продължава да прилага двоен стандарт”. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

Според Ердоган Турция е изпълнила безусловно всички точки от споразумението, но „товарът с бежанците” не е бил споделен.

„Някои от най-видните страни на ЕС критикуват отношението на Турция с бежанците на границата. Къде е справедливата подялба на товара, сами ли ще го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте, че в рамките на една година ще отпуснете 6 млрд. евро. Тези пари щяха да бъдат отпуснати на НПО-тата. Отпуснаха ли тези средства – не. Кого залъгвате?”, попита Ердоган.

На пресконференцията стана ясно, че през май ще има заседание на съвета за стратегическо сътрудничество, което ще се проведе в София.

Българският премиер и турският държавен глава са обсъдили възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион, предаде Glas.bg

Борисов и Ердоган са дискутирали мерките в региона, които ще допринесат за установяването на сигурност и стабилност, съобщават от правителствения пресцентър. 

ЗАПОЧНА И СЪВМЕСТНИЯТ БРИФИНГ НА ДВАМАТА ЛИДЕРИ. ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: 

Ердоган поздрави Бойко Борисов с утрешния национален празник. 

Борисов изказа съболезнования към турския президент за загиналите турски войници на границата със Сирия. 

"Турция ще даде на България предпазни обекла, които в момента липсват във връзка с коронавируса. За маските с филтри само Турция, Китай и Индия ги произвеждат и след разговор с президента Ердоган, се разбрахме да бъдат доставени такива количества, за да попълним липсите на тези, които харчим в момента", съобщи Борисов. 

Той приветства намеренията на Турция да намери мирен начин за разрешаването на конфликта при срещата в четвъртък между руския и турския президент. 

"Някои мои колеги не се сдържат да си пускат по медиите становища. Президентът на Турция изрази готовност да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с премера на Гърция, охлади моите желания. Поканата ми обаче остава.", заяви българският премиер.

"Убеден съм, че само с разум, мир и дипломаця и зачитайки интереса на другия и спазвайки подписаните споразумения, можем да разрешим този проблем. Споделената тежест е основен принцип на ЕС. Тази среща в София се надявам да я проведем един ден.", каза още Борисов. 

"Може би, г-н президент, на половина свършихме работа, но от нашите отношения, които са за пример, може да се поучат", каза Борисов, като се обърна към Ердоган. 

"Искам да кажа на моя приятел Бойко Борисов, че ситуацията с бежанците по границата е заради неизпълненото обещание на Европейския съюз. Още повече, че положението днес с убийството на двама бежанци и тежкото раняване на един бежанец от гръцката полиция, влоши още повече положението. Те нямат никакво уважение към международния закон на бежанците. От 9 години Турция ги гледа и храни тези бежанци и сигурно си мислят, че Турция ще поеме отговорността за тях за още 19 години, но такъв процес вече няма", каза Ердоган.