Зимните бури изолираха северното градче Хваммстанги от останалата част на Исландия. Пролетта обаче донесе коронавируса, изолирайки хората един от друг. Сега, когато наближава лятото, жителите се надяват животът да се върне към някакъв нормален вид.

Гимназиите, фризьорските салони, зъболекарите и други бизнеси в Исландия отново се отварят в понеделник след шест седмици затваряне, като се предполага, че северноатлантическа държава успя да укроти епидемията от коронавирус.  

Исландия потвърди 1799 случая на заразени с вируса, но само 10 души са починали досега. Броят на новите случаи на COVID-19 всеки ден е спаднал от 106 в пика на огнището до едноцифрени - дори, в някои дни, нула.  

„Не очаквах, че възстановяването ще бъде толкова бързо“, каза главният епидемиолог на Исландия Торолф Гуднасон.

Успехът на Исландия отчасти се дължи на нейното малко население - само 360 000 души. Но това също отразява решителните действия на властите, които използваха строга политика на тестване и проследяване, за да намерят и изолират заразените хора, дори когато те нямат симптоми.

Това помогна на Исландия да овладее пандемията, без да прибягва до тотална социална и икономическа блокада, налагана в много други европейски страни. Заразените хора и техните контакти бяха поставени под карантина, но останалото население не беше принудено да стои в къщи, а само  да спазва дистанция.

Вулканичен остров в Арктически кръг - Исландия може да е отдалечен, но далеч не е изолиран. Летището му Кефлавик е трансатлантически център, а исландците са ентусиазирани пътешественици. Както в няколко други европейски страни, някои от първите случаи на вируса тук са били върнати от ски курортите в Алпите, включително австрийското село Ишгл.