Европейският съюз спря излъчването на два руски канала, това се случва след съобщението, направено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в неделя. Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали „Русия днес“ и „Спутник“ в целия ЕС, съобщиха от Европейската комисия.

Председателят Фон дер Лайен заяви: В тези времена на война думите са от значение. Свидетели сме на масова пропаганда и дезинформация относно тази скандална атака срещу една свободна и независима държава. Няма да позволим на апологетите на Кремъл да сипят токсичните си лъжи, оправдаващи войната на Путин, нито да сеят семената на разделение в нашия Съюз.

Върховният представител и заместник-председател Жозеп Борел заяви: Кремъл систематично прилага манипулирането на информацията и дезинформацията като оперативен инструмент в нападението си над Украйна. Това също така представлява значителна и пряка заплаха за обществения ред и сигурността на Съюза. Днес предприемаме важна стъпка за спиране на манипулационните операции от страна на Путин и слагаме край на разпространението в ЕС на контролирани от държавата руски медии. По-рано вече наложихме санкции на ръководството на RT, в това число и на главния редактор Симонян, и е съвсем логично да бъдат санкционирани и дейностите, които организациите осъществяват в рамките на нашия Съюз.