Страните членки на ЕС санкционираха 33-ма души и две трудови колонии в Русия заради смъртта на опозиционера Алексей Навални.

Мерките бяха наложени по глобалния санкционен режим на ЕС за нарушения на правата на човека. Новите вписвания включват наказателните колонии, в които опозиционерът е бил държан от юни 2022 г. до смъртта му на 16 февруари. Това са ИK-6 и ИК-3. Последната се нарича „Полярен вълк“ и е с максимално строг режим на сигурност. Именно в нея почина Навални. Санкционирани са също началникът на ИК-3 Вадим Калинин и различни заместник-началници на колонията.

Съветът наложи санкции и срещу руски магистрати, свързани с делото срещу Навални, както и високопоставени служители в системата за изпълнение на наказанията в Министерството на правосъдието.

"Убивайки бавно Алексей Навални, режимът в Кремъл демонстрира по-ярък начин пълното незачитане на човешкия живот. Днешните санкции демонстрират нашата решимост да държим отговорни политическото ръководство и властите на Русия за продължаващото нарушаване на човешките права в страната. В същото време знаем, че Путин не е Русия и Русия не е Путин. Ще продължим да подкрепяме руското гражданско общество и независимите гласове", заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.