Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на съобщение на турското президентство, предаде БТА.

Тема на разговора са били развоят на събитията около войната в Украйна и хуманитарната ситуация на терена. В разговора турският президент е откроил искрения подход на своята страна още от самото начало в усилията за осигуряване на мир между Русия и Украйна.

Ердоган е посочил, че ако бъде обявено трайно прекратяване на огъня, то това ще открие пътя за дългосрочно решение. Той е изразил искреното си желание за постигането на положителни резултати в преговорите между Русия и Украйна. По думите на турския лидер постигането на консенсус по някои теми може да наложи разговори на равнище лидери. Той е повторил готовността на Турция да бъде домакин на разговори между президентите на двете воюващи държави Владимир Путин и Володимир Зеленски в Истанбул или в Анкара.

Турският президент е подчертал, че никой няма полза от войната и че трябва да бъде даден шанс на дипломацията. Той е обърнал също внимание, че трябва да се наблюдава хуманитарната ситуация на терен и да се управляват хуманитарните коридори и в двете посоки ефективно и безпроблемно. Вчера Ердоган разговаря по телефона и с украинския президент Зеленски.