Гражданите на ЕС ще бъдат изтеглени от Ухан, китайския град в епицентъра на смъртоносната вирусна епидемия, с помощта на два френски самолета тази седмица, съобщи Европейската комисия.

"Първоначалните изчисления показват, че около 250 френски граждани ще бъдат транспортирани с първия самолет и над 100 граждани на ЕС от други страни с втория самолет", се казва в декларация на ЕК.

По-рано Франция обяви, че изпраща първи самолет, който ще изтегли гражданите й от Ухан, без да посочва данни колко ще бъдат на борда.

В своето изявление Комисията заяви, че въздушният транспорт по искане на Франция ще бъде съфинансиран от ЕС по неговия механизъм за гражданска защита и ще бъде разширен с втори самолет за гражданите на ЕС.

В изявлението се казва, че "само здрави или граждани без симптоми ще могат да пътуват" с полетите.

"ЕС не забравя своите граждани в нужда, където и да са по света", каза еврокомисарят по управление на кризите, Янез Ленарчич.

Той каза още, че Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на ЕС е в контакт с държавите-членки на ЕС и китайското посолство в Брюксел за операцията и "може да бъде осигурена допълнителна подкрепа от ЕС, ако бъде поискана.