По последни данни за последните 24 часа във Великобритания са регистрирани 12 594 нови случая, което е своеобразен антирекорд от началото на пандемията досега за страната.  

До момента има повече от 500 000 потвърдени случая на коронавирус във Великобритания и над 40 000 души са починали, показват правителствени данни.

Тези цифри обаче включват само хора, които са починали в рамките на 28 дни след положителен тест за коронавирус, а други измервания предполагат, че броят на смъртните случаи е по-висок.

Русия също се приближава към пик на втора вълна с 10,888 новодиагностицирани случая на коронавирус и 117 жертви за последния ден. В страната болните вече са над 1,2 милиона, а жертвите над 21 000. 

Тревожно увеличение на новите случаи в Европа засяга още Холандия, където има рекорден брой новозаразени - над 4000 души за ден, както и в Украйна, където положението е абсолютно аналогично. Във Франция, Белгия и Полша също се наблюдава втори пик, а в Италия започна вълна на ново ускоряване на темпа на заболеваемост. 

Коронавирусът продължава да се разпространява по целия свят с повече от 35 милиона потвърдени случая в 188 страни и над 1 милион смъртни случая. Само за последните часове в световен план са се заразили над 190 хиляди души, а починалите са над 2800. От началото на пандемията има регистрирани над 35 милиона положителни за COVID-19 хора, над 1 милион са починали, а 26,7 милиона са оздравели. 

Сред новите мерки на европейско ниво са затваряне на заведения, въвеждане на карантина, призиви "останете си вкъщи" и забрана за посещение на някои публични места. Вирусът настъпва в много региони, а някои страни, които са имали очевиден успех в потискането на първоначалните огнища, също наблюдават нарастване на инфекциите.

Именно затова редица европейски държави отново наложиха "блокинг" мерки и други ограничения в своите най-силно засегнати региони. Завърнаха се и призивите хората да носят стриктно предпазни средства и да спазват правилата за социално дистанциране.