Най-добрите световни икономики направиха огромни стъпки през последните месеци, за да се възстановят от най-тежката рецесия за последното поколение. Сега, когато случаите на коронавирус отново се увеличават, този напредък може да бъде обърнат.

Черни рекорди на брой новозаразени и смъртни случаи белязаха днешния ден. Редица страни са с максимална вълна от началото на пандемията насам - Франция бележи 42 032 нови случая за ден, Англия - 20 530, Испания - 19 851, Италия - 19 143, Белгия - 16 746, Полша - 13 632, Германия - 13,441 случая, Румъния - 5028. 

Към днешна дата на световно ниво заразените са 42 357 898 души, починалите са 1 147 106 от тях, а оздравелите са 31 353 361.

Какво се случва? Бизнес активността отново е белязана от спад в Европа, според последния индекса на IHS Markit, който проследява производствения сектор и сектора на услугите.

По-рано тази седмица както Испания, така и Франция - които са дълбоко във втората вълна на пандемията - надминаха 1 милион регистрирани случая на коронавирус.

Докато производствената продукция се задвижваше напред, страховете на Covid-19 предизвикаха спад в услугите във Франция и другаде, като нови ограничения за пореден път засегнаха хотелиерския бизнес.

Крис Уилямсън, главен икономист на бизнеса в IHS Markit, каза, че спадът в активността е "далеч по-малък" от наблюдаваното между април и юни. Но той отправи категорично предупреждение за това, което може да сполети Европа.

"Еврозоната е изложена на повишен риск от втора двойно по-голяма рецесия", каза Уилямсън.

Голяма картина: Помните ли всички бърборения за рецесия, която приличаше на V или Nike? Сценарият с двоен "потоп" прилича повече на W, като междинното възстановяване бързо отстъпва място на болезнени ограничения и икономии.

Френският финансов министър заяви днес, че икономиката на страната вероятно ще се свие между октомври и декември.

„Вероятно ще имаме отрицателна цифра на растежа през последното тримесечие на годината“, заяви Бруно Льо Мейр пред радио „Европа 1“, предаде Ройтерс.

Данните за Обединеното кралство също показват най-слабият ръст от четири месеца насам, което също предвещава нарастваща криза със задълбочаването на пандемията.

Barclays заяви в петък, че се очаква ударът за британската икономика през 2020 г. ще бъде по-лош, отколкото се очакваше в края на юни. Сега се очаква производството на страната да намалее с 10,3% спрямо 8,7%.

Бързо влошаващата се ситуация оказва нов натиск върху политиците да засилят усилията си - особено върху оказване на помощ. В четвъртък британският финансов министър Риши Сунак обяви по-сериозна подкрепа за защита на работните места. Правителството на Обединеното кралство ще увеличи субсидиите си за заплати, за да помогне на бизнеса да задържи персонала си, а също така ще разшири наличните безвъзмездни средства.

Централните банки, които вече са разположили трилиони долари, също могат да бъдат призовани да помогнат отново. 

„Перспективата за връщане към рецесия ще упражни по-голям натиск върху Европейската централна банка да добави повече стимули, но и националните правителства да помогнат за смекчаване на въздействието на мерките за ограничаване на Covid-19, които не само се затегнаха в региона през октомври, но изглежда ще бъдат засилено още през ноември ", каза Уилямсън от IHS Markit.