Букурещ затваря заведения, училища, кина и театри, тъй като влезе в „червения сценарий“. Процентът на инфекциите с Covid-19 надхвърли 3 на 1000 жители през последните 14 дни.

Строги мерки влизат в сила в Букурещ от днес, 20 октомври, и ще важат за следващите две седмици. Носенето на маски е задължително на всички на закрити и открити обществени места, включително за деца на възраст над пет години.

Дейността на всички места на закрито - ресторанти, кафенета, кина, зали за представления и места за хазарт и залагания, се спира.

Училищата преминават към онлайн обучение, докато детските ясли могат да останат отворени, съгласно заповед на министерствата на образованието, здравеопазването и труда. Университетите се ползват с автономия и могат сами да решават за своята дейност.

Префектура Букурещ първоначално обяви в понеделник, 19 октомври, че детските ясли и извънкласните занимания също ще бъдат затворени, но преразгледа съобщението вечерта на същия ден. 

Премиерът Людовик Орбан обяви в понеделник сутринта, че детските градини и извънкласните училища могат да останат отворени. Министърът на образованието Моника Аниси нарече ситуацията "невероятна" и каза, че от миналата седмица се провеждат разговори с префектурата.

В пресконференция на 19 октомври президентът Клаус Йоханис също разкритикува префекта на Букурещ Георге Кояну за начина, по който местните власти се справят с коронавирусната ситуация в столицата.

„Трудно е да се разбере защо, въпреки че сме наблюдавали увеличаване на случаите в столицата, не е бил съобщен ясен план, който да позволи на жителите да се подготвят. Отношението на префекта и начина, по който реагира, са неприемливи и не могат да останат без последствия “, каза Йоханис.

Правителствени източници алармират, че премиерът Орбан планира да освободи префекта от Букурещ. Министърът на вътрешните работи Марсел Вела обясни, че министерството ще оцени дейността на префектурата.

На 19 октомври Букурещ регистрира 581 нови случая на коронавирус от общо 2466 нови случая, съобщени в страната за същия ден. Повече от 10 000 пациенти с коронавирус са приети в болници в страната, 757 от тях в отделения за интензивно лечение.