Британският парламент, чието свикване беше отложено с кралска пророгация по предложение на премиера Борис Джунън, се събра. Докато депутатите очакват пристигането на Джонсън, който полетя към Острова след изказване на общото събрание на ООН в Ню Йорк, те разискват дали Джонсън не е получил незаконно политическо дарение от 100 000 паунда от компанията Хакер Хаус, които е върнал с държавни пари под формата на проектно финансиране.

В речта си в ООН британският премиер Борис Джонсън развесели делегатите, сравнявайки Брекзит и митичния герой Прометей. Според гръцката митология върховното божество Зевс е наказал Прометей, оковавайки го за планина, където орел кълвял черния му дроб.

"Черният му дроб бил кълван от орел и всеки път, когато дробът му израснел отново, орелът се връщал и го кълвял отново. И това продължавало вечно. Донякъде като това, което става с Брекзит във Великобритания, ако някои от нашите депутати получат това, което искат", каза Джонсън.

След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу свика парламента „без забавяне“.

„Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата. Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери", пишеше в призива за свикване на Бъркоу.

„Ние ще настояваме за сваляне на зомбито Борис Джонсън от власт”, каза председателят на парламентарната група на Шотландската народна партия в Камарата на общините Йън Блекфорд. Той е отправил призив към опонентите на правителството да предприемат конкретни стъпки към вот на недоверие към кабинета, заради потъпкването на потъпче законността, като удължи ваканцията на парламента. Джонсън призова за предсрочни избори. Подобни изказвания по-рано имаше и от депутати лейбъристи, либералдемократи и зелените.

Депутатът лейбърист Том Уотсън каза по време на сесията, че е трудно да се каже, как е похарчен правителственият грант за Хакер Хаус, който е за кибер обучение във Великобритания. Уотсън добави, че компанията е регистрирана в Калифорния и там живее и собственикът и. Пред него министърът на културата Мат Уармън отрече Джонсън да има нещо общо с отпускането на парите, но потвърди, че има такъв грант. Хакер Хаус е управлявана от Дженифър Аркури, близка приятелка на Борис Джонсън.

Борис Джонсън дойде на власт през юли и със сигурност смята да остане на поста и да изведе страната от ЕС на 31 октомври, както се предвижда. Макар и да е загубил мнозинството си в парламента, той остава популярен сред електората, който гласува за Брекзит с 52 на сто от гласовете през юни 2016 г. 

Сценариите за развитие на кризата във Великобритания са много и различни.

Закон, гласуван на 10 септември от депутатите, задължава Борис Джонсън да поиска удължаване на срока за Брекзит с три месеца, ако няма споразумение. Според Джонсън това би било "капитулация" и той заяви, че няма да поиска отлагане, без да обясни как смята да пренебрегне закона, приет на 10 септември. Подобно отлагане изисква освен всичко одобрението на останалите 27 страни.

Проблемът, който не може да бъде решен между Лондон и Брюксел е въпроса за ирландската предпазна клауза - механизъм, целящ да се избегне възстановяването на граница в Ирландия между британската провинция Северна Ирландия и републиката, член на ЕС.

При предсрочни избори е възможно да няма въобще Брекзит, ако има нови мнозинство с участието на лейбъристи, проевропейската центристка либералдемократическа партия и шотландските сепаратисти и те организира втори референдум за Брекзит, а избирателите гласуват с "не" на напускането на ЕС.

Отново поражение за Джонсън! Няма да има предсрочни избори във ВеликобританияДепутатите отхвърлиха искането на премиера