Президентът на САЩ Доналд Тръмп е "сексуален хищник" и "расист" и "това да трябва да се каже", заяви британският външен министър в сянка Емили Торнбъри от опозиционната Лейбъристка партия.

Говорейки пред Би Би Си за решението на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин да бойкотира визитата на Тръмп във Великобритания, Торнбъри посочи, че това е подходящият отговор на действията на американския президент.

"Държавно посещение е чест и ние не смятаме, че този президент заслужава чест", каза Торнбъри. "Той е сексуален хищник, той е расист и това трябва да се каже. Защо не можем да започнем да наричаме нещата такива, каквито са?"

Министърът в сянка допълни, че е време Великобритания да се изправи срещу Тръмпq mrte vesti.bg. "Видяхме начина, по който сегашното британско правителство се опита да се справи с Доналд Тръмп, като му се подмазва, държи ръката му и какво уважение получихме в резултат на това?", попита Торнбъри и добави за президента на САЩ, че "всъщност той уважава силата".

"Това е като начина, по който се справяш с грубиян. Ако му се поклониш, ще те бие повече."

Запитана защо Корбин отказва да присъства на събития с Тръмп, но е имал различен подход по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин, Торнбъри каза, че шефът на лейбъристите е изразил опасенията си пред китайския лидер по време на срещи с него.

"Причината, поради която аз лично съм толкова ядосана на този конкретен американски президент и признавам, че съм, е, че обичам Америка и обичам ценностите, зад които е стояла Америка... Когато имаш близък приятел и той обърка нещо, по-вероятно е да бъдеш по-категоричен с него, по-ясен с него, отколкото с някой, който не ти е бил толкова близък и се опитваш да изградиш връзка."