Земеделски производител е наел полет да отлети 150 румънци в Обединеното кралство в четвъртък, за да помогне за прибирането на реколтата му от  плодове и зеленчуци. Фермерите в Европа се оплакват, че трябва да изхвърлят реколтата си или да я оставят да изгние на полето заради блокадата, наложена заради коронавируса.  

Air Charter Services съобщи пред Euronews , че е превозил близо  2000 източноевропейци в цяла Европа  от началото на избухването на COVID-19. Една от последните самолети ще пристигне на летище Станстед,  в четвъртък с множество румънци на борда.

„Ще има здравни проверки и в двата края, а средната седалка на средния ред ще бъде празна, за да се осигури форма на социално дистанциране“, се казва в съобщението. Тринадесет от 14-те полета, които е извършил, са летели до Германия.

В момента се обсъждат още пет или шест чартърни полета до Обединеното кралство, добави Air Air Services.

Компанията потвърди, че G's Fresh е наела полета Stansted, но отказа да разгласи с кого е обсъждан останалите полети и кой стои зад германските чартъри.  

"G's Fresh" е един от най-големите производители на прясна храна във Великобритания със стопанства в Кембридж, Норфолк и Съфолк. На уебсайта си той посочва, че работят около 2500 сезонни работници през натоварения период от април до ноември.

Организацията на ООН за храни и земеделие (FAO) повдигна  тревожния въпрос за въздействието, което COVID-19 може да окаже върху продоволствената сигурност в средата на март, предупреждавайки за прекъсвания на веригата за доставки, колкото по-дълго продължава пандемията. 

Британското и френското министерство на земеделието призоваха хората да работят на полето.

Concordia, благотворителна организация във Великобритания, която пуска доброволци на работни места, стартира инициатива Feed The Nation за смекчаване на недостига на работна ръка, с който се сблъскват фермите във Великобритания. Той заяви във вторник, че е получил хиляди заявления за работа с минимална заплата.