Бобри ще спасяват Англия от наводненията. Животните трябва да бъдат заселени отново в две части на Великобритания като част от плановете за подпомагане на контрола над наводненията, съобщи фондация "Нешънъл тръст".

Благотворителната организация, която управлява историческите имоти и селските райони, заяви, че има за цел да пусне евразийски бобър в два обекта в Южна Англия в началото на 2020 г.

"Бентовете, които създават бобрите, ще задържат вода в сухи периоди, ще помогнат за намаляване на наводненията от вълни надолу по течението и намаляване на ерозията и подобряване на качеството на водата чрез задържане на тиня“, казва Бен Еърдли, ръководител на проекта в един от обектите, цитиран от БГНЕС.

Чрез ловуване заради търсенето на кожите им и месото бобрите са изчезнали във Великобритания още през 16 век. Оттогава има няколко контролирани повторни въвеждания на бозайниците, включително в Западна Шотландия. Бобрите често се описват като „инженери на природата“, чиято работа може да помогне за създаването на влажни зони за поддържане на редица видове от насекоми до диви птици.

Бобрите в речните водосборни зони биха помогнали да направим нашия пейзаж по-устойчив на изменението на климата и крайностите на времето, които това ще донесе, коментира Еърдли.

Той ще наблюдава повторното въвеждане на една двойка бобри в Холникоут, близо до Националния парк Ексмур в югозападна Англия. Друга двойка ще бъде пусната в имението Блек Даун, в края на Саут Даунс на английския южен бряг. Всички те ще бъдат въведени в оградени горски райони. След това експертите ще следят за случващите се промени в местообитанието.

Нешънъл тръст има за цел да възстанови 62 000 декара „богати на диви животни местообитания“ до 2025 г. на фона на загриженост за намаляване на видовете след 1970 г.