Българката Кристалина Георгиева, която оглави Международния валутен фонд, се срещна с папа Франциск. Двамата проведоха разговор на четири очи и си размениха подаръци. 

"Привилегия е да прекарваме време, за пореден път, с Негово Светейшество папа Франциск във Ватикана. Неговата отдаденост да се бори с глобалната бедност и да се стреми към световен мир, е вдъхновяваща. Благодаря, папа Франциск!", написа Георгиева в профила си в социалната мрежа и сподели снимки от срещата си със Светия отец. 

Това е първата среща на българката в качеството й на шеф на МВФ. 

През септември МВФ избра Кристалина Георгиева за свой управляващ директор. На изслушването тя успя да убеди членовете на борда, че е подходяща за поста. Българката беше единствената номинация. Кандидатурата й бе подкрепена от ЕС, САЩ също я подкрепиха негласно.

Преди това тя беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а вече е първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява фонда след Кристин Лагард. Французойката се оттегли, за да оглави Европейската централна банка.