България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това твърди неофициално Нова тв, позовавайки се на свои източници в Брюксел.

Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник председатели - Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с „Дигиталиазация”.

Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран  бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор „Транспорт”. Земеделие отива при поляците, а трите топ ресора – „Конкуренция”, „Икономика” и „Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови Европа", които са бившите либерали.

Новата комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

След седмици на консултаци и интервюта с кандидати пъзела с номинациите бе завършен в петък, след като новото правителство на Италия представи своята номинация. Урсула фон дер Лайен удържа на обещанието си и успя да постигне полово равенство сред комисарите.

"Аз ще осигуря равенство между половете в моя състав на Комисията. Досега е имало 183 еврокомисари и само 35 от тях са били жени. Това е по-малко от 20 процента. Ние сме половината население и искаме нашия справедлив дял", увери Лайен.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентнопст.

Освен председателката Лайен, която е с аристократичен произход, в кабинета й влиза още един потомствен аристократ - бившият италиански премиер Паоло Джентилоти.