„Очаквамe с нетърпение да се видим отново на 16 декември, от 10:30 до 18:30 часа. (последен прием около 17:15 ч.)! Можете да резервирате посещението си сега “, написаха в официалния профил в Twitter на Айфеловата кула, която е сред най-посещаваните в света. 

„Париж ще искри отново за честванията в края на годината“, приветства заместник-кметът по туризъм на град Париж, Фредерик Хокард, в Twitter.

Посещаемостта на Айфеловата кула, засегната от кризата с Covid-19, е спаднала с около 80% в сравнение с 2019 г., а оборотът й - със 70%, посочи в края на октомври оперативната компания на Айфеловата кула (SETE).

Миналата седмица Еманюел Макрон обяви, че кината, театрите и музеите могат да отворят отново на 15 декември, ако здравословното състояние позволява. Ограниченията също трябва да бъдат премахнати от тази дата и да бъдат заменени с комендантски час от 21:00. до 7 сутринта.

Айфеловата кула е приемала само „2500 посетители на ден за паметник, който може да побере до 25 000“, според Жан-Франсоа Мартинс, президент на SETE,

Айфеловата кула затвори в началото на годината заради пандемията по време на първата вълна и след това отвори отново. С настъпването на втората вълна тя остана затворена за месеци. Според собствениците на кулата броят на посетителите рязко е намалял най-вече поради факта, че чуждестранните туристи са много малко заради ограниченията за пътуванията.

Нощните посещения остават забранени.