Нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS-и в рамките на Европейския съюз ще влезе в сила от 15 май. Потребителите ще плащат не повече от 19 цента на минута с ДДС и 6 цента за един SMS, съобщиха от Европейската комисия.

Новите тавани на цените са част от реформата на правилата в областта на далекосъобщенията в целия ЕС. Припомняме, че таксите за роуминг бяха премахнати през юни 2017 г., когато стана ясно, че потребителите ще плащат еднакви цени за телефонни разговори както у дома, така и в чужбина. С въвеждането на новите тавани от ЕК уверяват, че ще се укрепи координацията в ценните.

От Европейската комисия уверяват, че по този начин потребителите ще бъдат максимално защитени от шокови сметки от операторите, независимо дали са разговаряли с хора в друга страна-членка или не.

Далекосъобщителните оператори в ЕС ще трябва да уведомят потребителите за новите пределни цени. Правилата ще се прилагат във всички 28 държави членки, считано от 15 май, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Максималната цена е ограничена само за лично ползване, т.е. за частни клиенти. Бизнес клиентите са изключени от това регулиране на цените поради факта, че няколко доставчика имат специални оферти, които са особено привлекателни за бизнес клиенти.