Изразявам искрено съчувствие за трагедията с българското семейство, загинало с малкия самолет. Ще направим, каквото трябва, в сътрудничество с вашите служби, за да установим докрая причините за тази трагедия и за транспортирането на телата до България.

Това е казал в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов македонския му колега Зоран Заев по повод загиналото с чесна край Скопие семейство Бошнакови.

"От снощи сме в комуникация с него. Правят всичко възможно да стигнат до самолета", отбеляза на свой ред Бойко Борисов.

"Нашият хеликоптер е готов от сноши, засега смятат, че се справят, защото е много непристъпна местността. Дано по-скоро стигнем, да се разберат причините за катастрофата", коментира още той.

Във вторник следобед в Северна Македония стана нова тежка самолетна катастрофа, когато малък пътнически самолет с четирима души на борда бе загубен от радара за управление на полите край връх Солунска Глава.

Според разследването досега останките на самолета и телата на мъртвите са на височина от 2200 метра.

Всичките четирима пътници от семейство Бошнакови от България са загинали. Става дума за Георги Ангелов Бошнаков (1970), двете му дъщери Гергана Бошнакова Георгиева (2005) и Биляна Бошнакова Георгиева (2000) и съпругата му Калина Корнажева - Бошнакова (1972 г.).

Самолетът с германска регистрация е бил собственост на Георги Бошнаков и е летял от Охрид за София, но поради турбулентност пилотът е поискал да кацне в Скопие, пише скопското електронно издание "Фактор".

Македония отчита черна статистика за полети със спортни малки самолети в нейното въздушно пространство. 

Това е трети инцидент през последните 10 години, след като малък самолет от типа "Чесна" се разби в село Козле в община Петровец, в резултат от което загинаха четирима италиански граждани и двама пътници с гражданство от Косово и Италия.

На 6-ти септември 2016 г. в инцидент живота си загубиха пилота Франческо Монтанер (59), който е председател на любителския спортен клуб Тревизо, Дарио Бастасян (62), Лука Дейл Муле (55), Анджело Кулажери, Илария Бертио (43) и бизнесмена Визар Бегай. Този самолет също е бил с германска регистрация.

Преди това е имало падане на самолети и през 2008 година край охридското село Лесковец. На 28 август 2008 година самолет от тип "Чесна" се е разбил в местността Скребатно в близост до Охрид, а при инцидента са загинали пилота и тримата пътници в самолета.