Преди две седмици почитателите на сръбската попфолк музика загубиха един от своите най-големи идоли - Шабан Шаулич.

Най-върлите му фенове го наричаха Майкъл Джексън на балканската музика, а колегите му са единодушни: Той бе Бог, най-големият!

Певецът почина от инфаркт след катастрофа в Германия на 67-годишна възраст, блъснат от пиян шофьор без книжка.
Започва кариерата си през 1969 г. и до последните си дни не слезе от сцената.

Пиян, без книжка, с чужда кола… Турчин убил легендата Шабан ШауличПевецът получил разкъсване на аортата от стягането на колана при удара

Активна кариера продължават да развиват и останалите му колеги от златните години на сръбския фолк, с който израстват няколко поколения българи, и който се превръща във вдъхновител за българския попфолк.

Емблематични и до днес са Лепа Брена, Весна Змиянац, Драгана Миркович, Миле Китич, Мирослав Илич.

Макар и по-млада от тях, на същата слава се радва Цеца Величкович. А като се говори за сръбска музика, неминуемо изплува името на "Сребърни крила", но те се радват на популярност най-вече сред почитателите на рока.

Певците на бивша Югославия излязоха от пределите на родните си места и се превърнаха в балкански звезди. За някои от тях музиката продължава да е основен източник на доходи, за други, вече стабилно осигурени, концертите са само за да подхранват любовта си към музиката и да разнообразяват живота си на иначе доста богати и непрекъснато пътуващи хора.

"24 часа" разказва за тях.

Кралицата
Кралицата на сръбската музика Лепа Брена се прибра в Белград преди броени дни след няколкоседмични далечни пътувания. 58-годишната звезда продължава активно да се занимава с музика и направи турне в Австралия.

По време на концертите като специален гост пя големият ѝ син Стефан, а според отзивите го очаква бляскава кариера. Именно той бе отвлечен през 2000 г. и бе върнат след 8 дни в плен срещу 2 млн. марки.

Семейството й вече има първо внуче. Филип, синът на Слободан от предишния му брак, е горд баща. Въпреки че не му е кръвна майка, Лепа Брена истински се вълнува, защото от съвсем малък е приела Филип като свое дете.

Царицата
Драгана Миркович започва да пее още като ученичка в родното си село Касидол. Като солистка на местния музикален състав тя е забелязана от големи музикални компании в бившата Югославия, които изпращат свои представители да преговарят с родителите ѝ, предлагайки да я превърнат в звезда. В началото баща ѝ отказва, но накрая отстъпва и на 15-годишна възраст бъдещата звезда записва първата си песен.

Вече като популярна певица Драгана Миркович изнася концерт във Виена, където се запознава с живеещия там хърватски бизнесмен Антон Бийелич. За двамата е любов от пръв поглед и след година и половина любов от разстояние тя решава да се премести във Виена, където семейството продължава да живее и до днес. Двамата имат син и дъщеря, собственици са и на музикална телевизия.

Драгана продължава да пее пред публика и да пълни залите по света, но благодарение на бизнеса на съпруга си е водена не от финансов интерес, а го прави за удоволствие.

Миле Китич
Роденият в Босна и Херцеговина Миле Китич вместо родината си избра България, за да отпразнува 35 години на сцената. Певецът винаги е казвал, че има специално отношение към страната ни и като благодарност към нашата публика направи два концерта в края на миналата година, за да отбележи празника си.

Самият той твърди, че слуша много българска музика, затова не е странно, че пее и нашата народна песен "Девойко мари хубава". В интервюта се шегува, че ще продължи кариерата си поне докато стане на 100 години, но сега прецизно селектира участията си и прави само големи концерти.

Весна Змиянац
Весна Змиянац няма богат съпруг до себе си и продължава да се старае да развива активна певческа кариера. Често има участия и пред българските си фенове в различни точки на страната ни. А в репертоара ѝ присъстват много наши народни песни.

По нейните стъпки върви дъщеря ѝ Николия, но около името ѝ не вървят непрекъснато скандални новини, каквито продължават да излизат за майка ѝ. Някои медии в западната ни съседка твърдят, че Весна Змиянац дълги години е имала проблеми с алкохола.

Тя отрича, но признава, че тъй като пее в нощни заведения, наистина обръща по някоя чашка, но не прекалява.

Непрекъснато ѝ приписват връзки със значително по-млади мъже от нея, а най-запалените ѝ фенове още помнят горещите кадри, за които навремето тя позира разсъблечена.

Цеца Величкович
45-годишната Цеца Величкович-Ражнатович е най-младата, но и най-скандалната звезда от златното поколение на сръбската фолксцена. Изпълнителката на “Кукавица” се омъжва за Желко Ражнатович-Аркан през 1995 г., като става причина за развода му с предишната му съпруга Наталия. Семейното щастие продължава само пет години, през 2000 г. той е убит.

Светлана Величкович, както е името на Цеца, остава вдовица с две деца - Велко и Анастасия. Дъщеря ѝ в момента се изявява като модел, но и пее много добре. Синът ѝ учи икономика и мениджмънт. След смъртта на Аркан певицата слиза от сцената за около година, но отново се връща. Междувременно наследява съпруга си като президент на футболен клуб "Обилич".

През годините срещу нея са повдигани няколко обвинения и изкарва няколко месеца в ареста. Има съмнения, че е укривала членове на престъпния Земунски клан, има обвинения за присвояване на огромни суми от футболни трансфери и притежание на незаконно оръжие. Черните облаци обаче не пречат на кариерата ѝ и тя продължава да се радва на огромен успех. Едно от най-популярните ѝ парчета през последните години е "Трепни" от албума "Аутограм".

Мирослав Илич
На 23 февруари, Мирослав Илич направи поредния си благотворителен концерт у нас. 68-годишният изпълнител пя в зала 1 на НДК, а със събраните от билетите средства ще бъде купена медицинска апаратура за Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница в София.

През 2016 г. Мирослав Илич и близкият му приятел - покойният вече Шабан Шаулич, направиха два концерта в зала "Арена Армеец", с които събраха средства за изграждане на топлоцентрала в дома за деца, лишени от родителски грижи, в село Доганово.

Роден в село Мърчаевци, бивша Югославия, бъдещият певец първоначално има съвсем други планове за бъдещето си. Завършва гимназия в Чачак, а след това учи в Електротехническия факултет в Скопския университет. Музиката обаче се оказва неговата голяма страст и се качва на сцената през 1972 г., а с неговите изпълнения растат няколко поколения почитатели на сръбския фолк.

"Сребърни крила"
Когато става въпрос за сръбска музика, няма как да не се спомене култовата банда "Сребърни крила". Нейната музика обаче не е фолк, музикантите забиват рок, а славата им излиза далеч от пределите на някогашна Югославия.

Групата е създадена през 1978 г. от вокала Владо Калембер. След осем години той се отделя, за да прави самостоятелна кариера. През годините в бандата се сменят различни имена, а през 2000 г. тя окончателно се разпада.

През 2012 г. нейният създател Владо Калембер решава да я възроди и заедно с колегите си отново тръгват по концерти.