Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранените при сблъсъците при протестите в Румъния. Край сградата на правителството късно снощи бяха арестувани няколко души. По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди души протестираха и в други градове.

Румънци, емигрирали в чужбина, се върнаха в родината си за демонстрация за правова държава.

В протеста на Площада на победата в румънската столица и съседни булеварди са участвали по различни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени протести и в други градове на Румъния. Протестиращите се опитаха да пробият полицейските заграждения пред сградата на правителството. Органите на реда използваха сълзотворни гранати и водни оръдия. 

Извънредна ситуация в Букурещ: Над 140 пострадали при протестите срещу правителствотоПоне 60 хиляди са демонстрантите на Площада на победата

Над 200 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им. Членовете на румънската диаспора са пристигнали в столицата на Румъния от няколко европейски държави. 

Протестиращите носеха знамена на Румъния и ЕС и скандираха „Справедливост, а не корупция". Исканията им са за разпускане на парламента. Протестиращите обвиниха управляващата Социалдемократическа партия в опити да отслаби съдебната система и настояват за предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието. Искат също и създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората, предаде БГНЕС.

Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди случилото се и заяви, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предаде Agerpres.