Македонците си избират президент, албанците решават вота

Стево Пендаровски е фаворит на балотажа срещу Гордана Силяновска-Давкова, но до урните трябва да отидат поне 40% от избирателите

Свят 05.05.2019 09:45 1239 0
Македонците си избират президент, албанците решават вота

Балотаж ще реши днес кой да бъде следващият президент на Северна Македония. Изборните секции бяха отворени в 7 ч. местно време. Гласува се в 3480 избирателни участъка. Право на глас имат 1,8 милиона души. Гласуването приключва в 19 ч. местно време. Очаква се предварителите резултати от вота да станат известни около полунощ, а официалните ще бъдат обявени на следващия ден.

На първия кръг на изборите кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски(44,47%) спечели едва с 4600 гласа преднина пред фаворита на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова(44,32%) - първата жена, която се бори за президентския пост. На трето място е класира кандидатът на албанците Блерим Река.

Основният въпрос на днешното гласуване ще бъде дали ще бъде постигната активност от 40% от записаните в избирателните списъци. Ако това условие не бъде изпълнено, независимо кой има по-голям брой гласове, избор на президент няма да има. Вотът ще бъде обявен за недействителен, а временен президент на Северна Македония ще стане председателят на парламента Талат Джафери.

Макар отпадналият от борбата Река да призова своите симпатизанти сами да решат за кого да гласуват на втория тур, очаква се повечето етнически албанци да подкрепят Пендаровски, който поддържа курса на премиера Зоран Заев към влизане в НАТО и ЕС. За това настая и другият влиятелен албански лидер Али Ахмети.

На свой ред професорът по конституционно право Силяновска-Давкова се заканва да поиска преразглеждане на Преспанския договор между Скопие и Атина, по силата на който западната ни съседка смени името си.

Затова и всички наблюдатели са категорични, че ключът за вота се държи от етническите албанци, които съставляват около една четвърт от 2,1 милионното население на страната.

В Северна Македония днес гласуват за президентТова са шестите президентски избори от обявяването на независимостта през 1991 г.

Изпрати новина