В югозападната ни съседка започнаха президентските избори – шестите в историята на страната след обявяване на независимостта й през 1991 г., и първи след промяната на името, предава скопската телевизия TВ 21.

По данни на Държавната избирателна комисия право на глас имат 1 808 131 избиратели, като в рамките на деня може да го упражнят 1 726 696. Останалите се намират в отделен избирателен списък и гласуваха в събота. Това са пребиваващите в чужбина, хората в неравностойно положение и затворници.

Също така на 21 април, докато в страната се провежда първият тур за избор на нов президент, жителите на Охрид, Дебър и Ново село избират и кметове.

Избирателните секции ще останат отворени до 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време), пише "Фокус". Според македонските закони, кандидатът за президент може да бъде избран в първия тур, ако спечели над 50% от гласовете от всички регистрирани гласоподаватели в избирателния списък.

В противен случай ще се проведе втори тур, в който ще се състезават двамата кандидати най-високи резултати от първия етап на гласуването.

Избирателната активност трябва да бъде най-малко 40% от общия брой на регистрираните гласоподаватели, така че вотът да се счита за валиден.