Турският президент Реджеп Ердоган преживя един от най-тежките удари, откакто е на власт. Макар неговата Партия на справедливостта и развитието да спечели с 44.5% местните избори в неделя, опозицията сложи ръка на трите най-големи града Истанбул, Анкара и Измир.

Това се прие като голямо разклащане на позициите на Ердоган, чието управление вкара страната в икономическа криза.

Най-големият шамар за президента дойде в Истанбул, където опозиционният кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу след драматични обрати печели срещу бившия премиер Бинали Йълдъръм. При 98% преброени бюлетини Имамоглу води с 4 163 188 срещу 4 139 352 гласа (почти 24 хил. разлика).

Турският президент често повтаря, че който владее Истанбул, контролира държавата. Партията му не е губела властта в мегаполиса от 15 г., а самият Ердоган беше кмет между 1994 и 1998 г.

Другият болезнен удар е загубата на Анкара, където кандидатът на опозиционния блок Мансур Яваш надви бившия министър от ПСР Мехмет Йозхасеки, с около 3 процента преднина, според неокончателните резултати при преброени над 90 на сто от бюлетините.

Яваш произнесе първата си реч пред хиляди хора, събрали се в Анкара, които с маршове, знамена и възгласи празнуват неговата победа. Така управляващата ПСР за пръв път от 25 години насам губи контрола над местното управление в столицата.

От партията на Ердоган обаче ще обжалват резултатите в Анкара. Генералният секретар на ПСР Фатих Шахин заяви, че партията му ще оспори изборните резултати във всеки район на столицата.

 Опозицията спечели също убедително Измир, Анталия, Одрин, Мерсин .

Любопитна подролбност е, че от общо 81 окръга само в четири бяха избрани жени за кметове. Според неокончателните резултати от вчерашните избори градоначалнички ще има в окръжните градове Газиантеп, Айдън, Ван и Сиирт.

 "Смятам, че единствената причина да не получим резултатите, които искаме в някои градове, е, че не можахме да изразим достатъчно добре позициите си пред нашата нация и не успяхме да спечелим сърцата на хората”, коментира след вота Ердоган.

Toй обеща да фокусира управлението си върху турската икономика преди парламентарните избори през 2023 г. Ден след изборите турската лира отслабна с 2.5 процента. Националната валута на Турция се задържа на курс от 5.6780 турски лири за долар, след като преди това стойността ѝ спадна до 5.6999 спрямо щатската валута. В петък лирата се търгуваше при курс 5.5550 за долар.

Данни на Турския статистически институт (Тюркстат), огласени през март, показаха, че Турция е навлязла в рецесия за първи път от 2009 г. след две последователни тримесечия на спад на БВП през втората половина на 2018 г.

При потвърждаване на резултатите от Истанбул ПСР би се изправила пред ситуация, в която е спечелила значително повече провинции от опозицията и на много места е триумфирала на вота за общински съвети, но няма контрол върху икономическите центрове, където се създават около две трети от брутния вътрешен продукт на страната, гласят първите коментари.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че ударът за Ердоган идва и от факта, че макар той да не бе кандидат на изборите, водеше кампанията - особено в големите градове - сякаш тя бе за национални избори. Това бе и впечатлението на опозицията, която отговаряше на призивите му за "национално оцеляване" с коментара, че става дума само за местен вот и не е нужно той да се превръща във война.

От личен опит турският лидер знае как победата на местно ниво може да предизвика ефекта на доминото - бе избран като кмет на Истанбул при силна подкрепа за ислямистката програма, която предлагаше, а след осем години партията, на която той е съосновател, изгря на националната сцена и пое управлението на Турция, пише "Файненшъл таймс".

Сега той ще трябва да се изправи пред икономически проблеми, каквито доведоха партията му на власт преди 16 години. Президентът същевременно даде сигнал - за облекчение на инвеститорите - че засега не смята да свиква нови избори, след изтощението на турските граждани от 13 вота за 12 години. "Няма да сме ограничени от постоянни избори" отсега нататък, а "ще гледаме напред", каза Ердоган. Той има предвид факта, че ше намалее натискът да се избягват драстични мерки (като обещаните икономии) заради изборите.

Ердоган остава най-популярният политик в Турция и не може да се говори за края му, но посланието за "предизборния съюз" на ПСР и националистите е недвусмислено - доверието на избирателите в големите градове, на индустриалния елит и средната класа е изгубено, смята Аслъ Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика.

Резултатът ще вдъхне увереност на опозицията, докато управляващите ги чакат "тежки времена заради инфлацията и рецесията", казва за "Блумбърг" Йозгюр Юнлюхисарджъклъ от офиса на German Marshall Fund в Анкара.

Според "Ал Монитор" тези първи избори, откакто Ердоган се закле като президент с изпълнителни правомощия са и своеобразен референдум дали турците одобряват новия начин на управление, при който властта се съсредоточи в държавния глава, а не в парламента. Изданието допуска, че по-ниската (83%) активност спрямо 87-те процента на последните избори миналата година може да е свързана и с разочарованието на гласоподаватели на ПСР.

Резултатът означава и че ПСР такава, каквато е сега, върви към края си и или ще трябва да се промени, или от нея ще се зароди нова партия, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Кахъри за Ердоган, губи Анкара, Измир, на път е и ИстанбулБитката за Истанбул се реши в последния момент в полза за опозицията, Анкара, Измир и Одрин също няма да се управляват от ПСР